Division Days: Division H: Interstellar Matter and Local Universe

Friday August 24 and Monday August 27, 2018, Vienna, at the General Assembly

SOC:

Bruce Elmegreen, Richard de Grijs, Ciska Kemper, Cristina Chiappini, Eva Schinnerer, Letizia Stanghellini, Eva Grebel, Leonardo Testi

Room F1 (capacity 500)

Programme:

Abstract list for Div.H

August 24

10:30 -  Bruce Elmegreen “Welcome”
Session Chair
Eva Schinnerer
10:30 - 10:50  20 min  Viktor Toth: Key points of IAUS345 “Origins”
10:50 - 11:10  20 min  Sabrina Stierwalt: Key points of IAUS344 “Dwarf Galaxies” 
11:10 - 11:30  20 min  Hans Olofsson: Key points of IAUS343: “AGB stars” 
11:30 - 11:45  15 min  Yang Huang (PhD Prize 2017): Galactic kinematics and dynamics from the
                                    LAMOST Galactic Spectroscopic Surveys
11:45 - 12:00  15 min  Gina Panopoulou (PhD Prize 2018): Interstellar filaments and magnetic field
12:00 – 13:30  90 min  lunch, Parallel meetings of Commissions 1, 2, 3, 4 and the WG
Session Chair
Eva Grebel
13:30 - 13:50  20 min  Tom Millar: Astrochemistry of molecular clouds and in the lab
13:50 - 14:10  20 min  Ted Bergin: Astrochemistry of disks
14:10 - 14:30  20 min  Susana Lizano: Structure of protostellar disks
14:30 – 15:00  30 min  Summary of Commissions 1, 2, 3, 4, WG
15:00 - 15:30  30 min  coffee, poster viewing in corridor
Session Chair
Letizia Stanghellini
15:30 - 15:50  20 min  Yuri Aikawa: Chemistry of protostellar cores and disk formation 
15:50 - 16:10  20 min  Joao Alves: Local stellar groupings and age sequences
16:10 - 16:30  20 min  Richard de Grijs: Observations of star clusters “not-so-simple stellar
                                    populations” 
16:30 - 16:45  15 min  Long Wang (PhD Prize 2017): Simulations of globular clusters 
16:45 - 17:00  15 min  Siyao Xu (PhD Prize 2018): Theory of Interstellar Turbulence
17:00 - 17:20  20 min  Eva Schinnerer: Molecular ISM in nearby galaxies as seen by ALMA
17:20 - 17:40  20 min  Juntai Shen: MW Bar/bulge
17:40 - 18:30  50 min  Division H meeting including Commission Leaders

August 27:

Session Chair
Richard de Grijs
10:30 - 10:50  20 min  Edith Falgarone: Molecular signatures of turbulent dissipation in galaxies
10:50 - 11:10  20 min  Misha Haywood: MW thick disk
11:10 - 11:30  20 min  Cornelia Lang: Galactic Center
11:30 - 11:50  20 min  Cristina Chiappini: Asteroseismology and age dating the stars in the MW
11:50 - 12:00  10 min  Summary of Division Business from Friday
12:00 - 13:30  90 min  Lunch, poster viewing in the corridor
Session Chair
Ciska Kemper
13:30 - 13:50  20 min  Eva Grebel: Dwarf Galaxies in the Local Group
13:50 - 14:10  20 min  Monica Rubio: LMC/SMC
14:10 - 15:00  50 min  summaries of select posters
15:00 – 15:30  30 min  coffee, poster viewing in the corridor
Session Chair
Cristina Chiappini
15:30 - 15:50  20 min  Naomi McClure-Griffiths: The Magellanic Stream
15:50 - 16:10  20 min  Avery Meiksin: Circumgalactic Medium of MW and M31
16:10 - 16:30  20 min  Edvige Corbelli: The ISM of M33
16:30 - 16:50  20 min  Maud Galametz: Interstellar dust
16:50 - 17:00  10 min  Announcements by new Division and Commission Leaders 

 

IAU 100 Years: Under One Sky

“IAU 100 
Years: Under One Sky

Subscribe to the e-Newsletter

CAPj

IAU Code of Conduct (PDF)

Code of Conduct

IAU Strategic Plan 2020–2030

Strategic Plan

Membership

How to Become a Member

IAU Office of Astronomy for Development

Office for Astronomy Development

IAU Office for Young Astronomers

Office for Young Astronomers

IAU Office for Astronomy Outreach

Office for Astronomy Outreach

IAU e-Newsletter
Volume 2019 n° 10

Latest e-Newsletter

Symposia and Meetings

Meetings

Astronomy Outreach Newsletters and Events

Outreach Newsletters

International School for Young Astronomers

International School for Young Astronomers

UNESCO-IAU Portal to the Heritage of Astronomy

CAPj

International Year of the Periodic
Table of Chemical Elements

Latest e-Newsletter